Vinet är gjord på 100% Sangiovese från Toscana och druvorna skördas försiktigt för hand under de första vackra höstdagarna i oktober. Det färdiga vinet lagras därefter på franska ekfat i minst 24 månader innan det buteljeras.
Doft och smak
Lunadoro är ett generöst och fylligt vin med en djup, rubinröd färg. Doften är rik och komplex med mörka körsbär, plommon och i smaken märks mjuka inslag av viol, svartpeppar, tobak och choklad. Vinet har en lång och balanserad eftersmak med härliga mognadstoner och klockren syra.
Mat
Servera gärna ihop med italiensk plockmat, till en smakrik pasta med svamp eller rätter på nöt- och viltkött eller till lagrad parmesanost. Dekantera gärna vinet i en timme innan det ska drickas.
Koordinater till vingårdarna: 43°08’51.5″N 11°54’10.9″E
Druvsort | 100% Sangiovese |
Årgång | 2019 |
Alkoholhalt | 14% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning |
Antal/kolli | 6 |
Förslutning | Naturkork |
Sockerhalt | 0,02 g/100 ml |
Märkningar |
Ekologiskt vin |
Producent | Lunadoro |
Smakbeskrivning | Lunadoro är ett generöst och fylligt vin med en rubinröd färg och en komplex och karakteristisk bouquet. Mogen frukt, peppar, plommonsylt och mjuka inslag av viol, mörk choklad och cigarr. Vinet har en balanserad smak med härliga mognadstoner och klockren syra för en lång och dynamisk eftersmak. |
Passar till | Servera gärna ihop med italiensk plockmat, till en smakrik pasta med svamp eller rätter på nöt- och viltkött. Dekantera gärna vinet minst en timme innan det ska drickas. |
Lunadoro är en modern producent som värnar om det traditionella hantverket. På Lunadoros vingårdar belägna i Valiano, Montepulciano sker hela urvals- och produktionsprocessen manuellt med stor hänsyn till naturen och man har sedan starten år 2000 gjort sig känd för sin höga kvalitet och sina prestigefulla utmärkelser. Den årliga produktionen uppgår till ca 60 000 flaskor.
Toscana är en av Italiens mest kända vinregioner med dess kullar och cypresser. Här har det odlats vin sen etruskerna koloniserade landet drygt 1000 år f Kr. Sangiovese är Toscanas mest odlade druva och det är den som utgör den största delen av de olika DOCG vinerna som produceras i regionen.