Komplex, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, nougat, sandelträ, pomerans, rosor, nypon, kanel, rökelse och svart te.
Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.
Lagring
Viner från Barolo måste lagras minst ett och ett halvt år på fat och får inte lanseras före 1 januari tre år efter skörd. Detta vin har lagrats cirka två år och fyra månader på stora slavonska ekfat, botti, om 25 och 50 hektoliter.
Tillverkning
Druvorna avstjälkades följt av 57 dagars jäsning och skalmaceration på rostfria ståltankar. Under en stor del av vinifieringen hölls skalmassorna nedtryckta i tankarna, så kallat ”capello sommerso”. Vinet tappades sedan till stora ekfat för lagring.
Druvsort | 100% Nebbiolo |
Årgång | 2020 |
Alkoholhalt | 14 |
Storlek | 750 ml |
Förpackning | Flaska |
Nyhet | 22 november 2024 |
Antal/kolli | 6 |
Förslutning | Naturkork |
Märkningar |
Ekologisk |
Producent | G.D. Vajra |
Skörd | Druvorna skördades för hand den 7, 10 och 13 oktober. |
Jordmån | Kalkhaltig sandig jordmån |
G.D. Vajra är familjeägt och drivs av Aldo och Milena Vajra, samt deras barn Giuseppe, Francesca och Isidoro.
Barolo fick sin DOCG klassning när kvalitetsklassen började tillämpas 1980. Här görs viner både i traditionell (mer rustik) och modern (mjuk, fruktig och mogen) stil på druvan Nebbiolo. Barolo ligger i Cuneoprovincen i västra Piemonte.