Primitivo

Vad är Primitivo? Primitivo är en blå druva som ger generösa och fruktiga viner med drag av solmogna plommon, körsbär, björnbär, russin och kryddor. Den odlas framför allt i södra Italien och då främst i Apulien, Italiens klack. Regionens varma medelhavsklimat ger viner med fyllig och intensiv smak. Druvan odlas i hela Apulien, men mestadels på den västra delen av Salento-halvön. Primitivo har sina rötter i grannlandet Kroatien. Genom DNA-analys har forskare bevisat att Primitivo är samma druva som odlas i Kalifornien under namnet Zinfandel.   Vad betyder Primitivo? Ordet Primitivo kommer från latinets primativus som betyder ”först att mogna”. Primitivo-druvan mognar nämligen tidigt på växtsäsongen och är därför bland de första druvorna att skördas varje år. Den första gången som namnet användes var 1799, när en präst och tillika fritidsbotaniker i Apulien i sina odlingar upptäckte en druva som mognade ovanligt tidigt.   Var kommer Primitivo ifrån? Även om de mest kända Primitivo-vinerna kommer antingen från Apulien eller från Kalifornien under namnet Zinfandel, så är det inte från någon av dessa två regioner som druvan härstammar. Från och med 1970-talet och framåt började ett rykte sprida sig om att Primitivo och Zinfandel i själva verket var samma druva som den kroatiska Plavac Mali. Ett flera år långt forskningsprojekt påbörjades, med målet att hitta Primitivos sanna ursprung. Projektet kom att kallas ”The Zinquest”. Till slut, i december 2001, kunde forskarna hitta en kroatisk druva vars DNA matchade perfekt med Primitivo. Vad den heter? Crljenak Kaštelanski. Druvan vi känner till under namnen Primitivo och Zinfandel kommer alltså ursprungligen från Kroatien.   Hur smakar viner av Primitivo-druvan? Aromerna hos Primitivo påminner om solmogen mörk frukt, såsom körsbär, plommon och björnbär. Druvorna inom en och samma klase kan mogna i ojämn takt – när det är dags för skörd är det vanligt att ett fåtal druvor per klase torkat till ett russinliknande stadie. Något som ger extra djup, koncentration och fruktsötma till det färdiga vinet. Utöver sin rika fruktighet kan Primitivo även bjuda på kryddiga toner av kanel och söt tobak. Vinerna är fylliga med kraftfulla men mogna, mjuka tanniner och ibland en lätt fruktsötma. Primitivo som lagrats på ekfat får kryddiga toner som gifter sig fint med frukten – körsbär och plommon möter vanilj, rostade fat och mörk choklad.   Vilken mat passar Primitivo till? Grillat och Primitivo är en lysande kombination. Den fruktiga, rika smaken hos vinet har tillräckligt med kraft för att glänsa även i sällskap av de rökiga tonerna hos grillat kött, grönsaker eller halloumi. Letar du efter ett vin till tacos eller andra rätter med lite chilihetta? Även här är Primitivo en hit. Fruktsötman och de mjuka tanninerna rundar av stinget i maten i stället för att förstärka upplevelsen av hetta. En hemgjord burgare med karamelliserad lök och sälta från cheddar är en given kombination, där frukten i vinet balanserar grundsmakerna i maten. Är det ostar som står på menyn är Primitivo ett bra val till salta, smakrika hårdostar såsom präst, parmesan och rökt goudaost.   Är Zinfandel och Primitivo samma druva? Svaret är ja. DNA-analys har visat att Italiens Primitivo och USA:s Zinfandel har identisk genetik och därmed kan sägas vara samma druva. Italiensk Primitivo och amerikansk Zinfandel kan dock smaka olika – vilket förklaras med olika odlingsklimat, hantering i vingården och om vinet lagras på fat. Även om det i Apulien och Italien finns många exempel på ekfatslagrad Primitivo, är det ännu vanligare att ett amerikanskt vin med namnet Zinfandel på etiketten har karaktär av ekfat. Vad som är godast? Upp till dig att prova och avgöra!