Nyanserad, druvig, mycket söt, knäckig smak med inslag av sultanrussin, muscovadosocker, apelsinmarmelad, marsipan och torkade fikon. Serveras vid 12-14°C till knäckiga desserter och bakverk, gärna med nötter, torkad frukt eller choklad.
Moscatel de Setúbal ligger på Setúbalhalvön söder om Lissabon. Området fick ursprungsstatus år 1907.
Lagring
Vinet är en blandning av sex olika årgångar varav den äldsta är från år 1911. Vinerna som ingår har lagrats minst 20 år på stora gamla ekfat.
Tillverkning
När vinet uppnått cirka fem procent alkohol, avbröts jäsningen genom att vinsprit tillsattes. Druvskalen fick sedan ligga i vinet i tre månader, för att laka ur maximalt med smak.
Alkoholhalt | 19,5 |
Storlek | 500 ml |
Förpackning | Flaska |
Nyhet | 29 november 2024 |
Antal/kolli | 6 |
Förslutning | Naturkork |
Producent | José Maria da Fonseca |
Skörd | Druvorna skördas för hand |
Jordmån | Kalksten |
José Maria da Fonseca grundade företaget är 1834, och det drivs fortfarande som ett familjeföretag. Vinmakare är Domingos Soares Franco, sjätte generationen av familjen.
Península de Setúbal, som tidigare gick under namnet Terras do Sado, ligger strax söder om Lissabon. Närheten till kusten gör klimatet idealiskt för vinodling eftersom svala havsvindar dämpar temperaturen i ett annars ganska hett landskap.