Brigaldara Ripasso Superiore är ett kraftfullt och mångfacetterat vin från Veneto, Italien. Producerat av Brigaldara, en familjegård med lång tradition av att skapa viner av exceptionell kvalitet, är detta vin en fantastisk representant för ripasso-stilen. Vinet kännetecknas av en komplex smakprofil med generösa toner av plommon, körsbär, vildhallon och torkade fikon. Dessa fruktiga inslag kompletteras med kryddiga nyanser av italienska örter, vanilj, peppar och en lätt mineralkaraktär.
Ripassotekniken ger vinet en extra dimension och en fin syra som ger fräschör och balans, vilket gör det till ett vin som både kan avnjutas på egen hand och tillsammans med mat. I smaken hittar man också inslag av ekfat, kanel, saftiga jordgubbar, salvia och choklad, vilket ger vinet en rik och fyllig känsla.
Brigaldaras produktion är certifierad enligt Equalitas, en hållbarhetscertifiering som säkerställer en miljövänlig och etisk vinproduktion, vilket gör detta vin till ett ansvarstagande val för vinälskare.
Passar utmärkt till kraftiga kötträtter som lamm eller nötkött, samt till smakrika ostar. Servera vinet vid 16-18°C.
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 40% corvinone, 20% corvina, 20% rondinella, 10% övriga |
Årgång | 2021 |
Alkoholhalt | 14,5% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning |
Antal/kolli | 6 |
Förslutning | Naturkork |
Producent | Brigaldara |
Smakbeskrivning | Vinet är torrt, med en fyllig kropp och en frisk syra. Smak av både färsk och torkad frukt såsom körsbär, vildhallon och torkade fikon och ackompanjerat av torkade örter, svartpeppar, vanilj och kanel. Eftersmak av viol, svartpeppar och körsbär. Kan med fördel dekanteras. |
Passar till | Lamm, nöt, vilt och fågel |
För Brigaldara, vår producent av kvalitetsviner i Valpolicella, är idén om viner med hantverksmässig kvalitet och hållbar produktion i alla led det som driver arbetet framåt. 2020 har de för andra gången godkänts enligt hållbarhetscertifieringen Equalitas. En gedigen certifiering som ser vinmakning i ett holistiskt perspektiv. Den förutsätter ett hållbart arbetssätt i vingården och vineriet, schyssta arbetsvillkor både på vingården och hos underleverantörer, och slutligen att det färdiga vinet i flaskan är en hållbart framställd produkt. Allt kontrolleras av en oberoende tredjepart.
Brigaldara hör hemma i den lilla byn San Floriano i Maranodalen. Tillsammans med Negrar, Fumane, San Pietro in Cariano och Sant’Ambrogio utgör Marano en av de fem berömda dalarna i Classico-omådet. Brigaldara är en av de tolv familjerna i sammanslutningen “Famiglie dell’Amarone d’Arte”. De arbetar för att återskapa den höga kvalitet som amaroneviner varit förknippad med historiskt, men som på många håll idag har urvattnats.
Redan 1260 omnämns Brigaldara i rullorna och alltsedan 1929 äger familjen Cesari egendomen. Men det var inte förrän 1979 som Brigaldara började producera vin under eget namn. Runt San Floriano växer gårdens druvor på cirka 200 meters höjd. I den vingård som kallas Case Vecie, och som producerar det exklusiva Amaronevinet med samma namn, sträcker sig odlingen upp till 450 meters höjd. Brigaldaras viner har fått ett antal fina utmärkelser genom åren, till exempel har 16 årgångar av Amarone-vinerna under 2000-talet fått 90 poäng eller mer av vinmagasinet Wine Spectator.
Valpolicella är ett av de hetaste vindistrikten i Italien och Veneto. Läget vid foten av Alperna och med soldränkta sydliga sluttningar ger ultimata förutsättningar för vinodling, något man kände till redan under antiken. Regionens stolthet är Amarone-vinet men man är också kända för sin Recioto, Ripasso och Valpolicella. Tillverkningsmetoden ”appassimento” är unik, när det är dags för höstskörden låter man druvorna torka i ungefär 100 dagar för att få en så hög smakkoncentration i dem som möjligt. Därefter krossas de och får jäsa på fat innan vinet tappas på flaska för ytterligare lagring.