Domaine de l’Enclos Chablis Premier Cru Vau de Vey är ett exklusivt vin från det prestigefyllda Premier Cru-läget Vau de Vey i Chablis. Vingården, som drivs biodynamiskt av bröderna Romain och Damien Bouchard, producerar ekologiska viner som reflekterar det unika klimatet och den kalkrika jorden i regionen.
Friska toner av vita blommor, citrusfrukter och subtil mineralitet förmedlar vinets terroir. Smaken är balanserad och komplex, med friska citrustoner, mogna äpplen och diskreta mineralnoter. Den läckra mineraliteten och den krispiga syran ger vinet både elegans och en lång, nyanserad avslutning.
Detta vin passar perfekt till ostron, skaldjur eller andra fiskrätter, där den mineralrika karaktären och fräschören harmoniserar vackert med havets delikatesser. För att få ut det bästa av vinets fruktiga och mineraliga nyanser, rekommenderas att servera det vid 10-12°C.
Skriv ut Köp på Systembolaget
Druvsort | 100% Chardonnay |
Årgång | 2022 |
Alkoholhalt | 13% |
Storlek | 750 ml |
Förpackning |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Naturkork |
Märkningar |
Ekologiskt vin |
Producent | Domaine de l'Enclos |
Smakbeskrivning | Ren och ursprungstypisk doft av äpple, citrus, örter och mineral. Elegant och balanserad med frisk, markerad syra och smak av äpple, citrus och mineral. |
Passar till | Aperitif, fisk och skaldjur |
Domaine de l’Enclos är bröderna Romain och Damien Bouchards vingård i Chablis, och bröderna har djupa rötter i området. Familjen Bouchard drev tidigare egendomen Domaine Pascal Bouchard. 2016 tog bröderna över de 29 hektar vingårdar spridda över de fyra appellationerna i Chablis. Gården som inhyser vineriet ligger i hjärtat av Chablis och var tidigare hem för munkarna i Pontigny-klostret. Bröderna hade redan när de tog över vingården en tydlig ambition att gå mot ekologisk produktion och sedan 2018 är samtliga vingårdar ekologiskt certifierade. Produktionen av vin går numera också mer och mer mot naturvinsproduktion med minimal intervention och mycket lite eller ingen användning av svavel i vinmakningen. Det beslutet tog bröderna efter att under många år i liten skala framställt vin med helt naturliga metoder under tiden då deras far drev Domaine Pascal Bouchard. Erfarenheten övertygade dem om att det var på så sätt de fick fram de allra bästa vinerna. Idag använder bröderna Bouchard gamla metoder – det vill säga de metoder som användes innan den industriella vinmakningen bredde ut sig i vinvärlden. Till exempel låter de alla sina viner ligga mycket länge på sin jästfällning efter avslutad jäsning. Detta gör dels att de kan undvika användning av svavel och andra ämnen som annars krävs för att skydda vinet efter avslutad jäsning, dels adderar jästfällningslagringen djup, komplexitet och lagringsbarhet till vinerna. Det här är helt klart en mer kostsam process än det är att svavla och buteljera direkt. Men bröderna Bouchard är övertygade om att det är sådana viner de vill stå bakom; viner som har fått ta sin tid i mognad och därför blivit precis så komplexa och unika som de är idag. Även deras Petit Chablis, ett vin som normalt framställs och buteljeras förhållandevis snabbt, lagras från och med årgång 2019 under flera månader innan det buteljeras. Med en stor respekt för naturen kan man sammanfattningsvis beskriva Romain och Damien Bouchards vinodling och vinmakning under etiketten Domaine de l’Enclos.
Chablis ligger i floden Sereins dalgång och är indelad i fyra så kallade appellationsnivåer: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis och Petit Chablis. Läge och jordmån bestämmer vilken nivå som gäller för den enskilda vingården. Liksom de andra appellationerna i Chablis är den enda tillåtna druvan chardonnay som lokalt kallas beaunois.