Smakrik nyhet från Apulien!
Ett riktigt fynd! enligt Dina viner nr 501
Ekologiskt kryddigt och fruktigt vin i 1-liters PET-flaska. Servera till smakrika rätter av kött, med fördel till grillat.
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | Negroamaro |
Årgång | 2023 |
Alkoholhalt | 13,5% |
Storlek | 1000 ml |
Förpackning | PET-flaska |
Nyhet | 2 september 2024 |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Skruvkork |
Sockerhalt | 0,6 g/100 ml |
Märkningar |
Ekologisk |
Producent | Paolo Leo |
Smakbeskrivning | Kryddig och fruktig smak av körsbär, choklad, plommon, kryddnejlika och inslag av fat. |
Passar till | Rätter av nöt, lamm eller fläsk, med fördel grillat |
Familjeproducenten Paolo Leo drivs av vinmakaren Paolo Leo tillsammans med sönerna Stefano och Nicola. Paolo är uppvuxen på en vingård och har alltid haft en stor passion för vin. Till skillnad från sin far- som sålde familjens vin till kooperativen, valde Paolo att sälja vinerna under eget namn. Som vinmakare har han gjort sig känd för att kombinera gamla tiders vintradition med modern kunskap.
Paolo Leos vingårdar ligger utspridda i en triangel emellan städerna Brindisi, Taranto och Lecce vilket utgör hjärtat av Salento. Vinrankorna har en medelålder på hela 45 år och växer som klassiska ”alberello”, där druvklasarna växer fritt utan hjälp av spaljéer. De odlar primärt de blå lokala druvsorterna Primitivo, Negroamaro, och Malvasia Nera. Förutom de egna vingårdarna i Salento området köper Paolo Leo även sen gammalt frukt från andra delar av Italien som han sedan gör prisbelönta viner av.
Apulien ligger på Italiens klack och har en vinhistoria som sträcker sig ända tillbaka till antiken då grekerna började odla vin. Det tillverkas mycket vin i området och produktionen är bland den största i världen. Apulien domineras av slättland och backar, det varma och torra klimatet ger utmärkta förutsättningar för druvorna och den nattliga brisen från havet ger dem välbehövlig svalka. Här odlas många uråldriga druvsorter som Primitivo, Negroamaro och Nero di Troia.