En frisk och smakrik Chardonnay från södra Frankrike!
Skriv ut Köp på SystembolagetDruvsort | 100% chardonnay |
Årgång | 2023 |
Alkoholhalt | 13% |
Storlek | 3000 ml |
Förpackning |
Antal/kolli | 4 |
Förslutning | Tappkran |
Sockerhalt | 0,15 g/100 ml |
Märkningar |
Ekologiskt vin |
Veganvänligt | Ja |
Producent | Les Domaines Auriol |
Smakbeskrivning | Smaken är torr, frisk och fruktig med inslag av päron, honungsmelon, persika och lime. |
Passar till | rätter av fisk och skaldjur. För Tina Nordströms personliga tips på passande rätter, gå till www.tina.se |
Lagringspotential | Vinet är gjort för att avnjutas ungt. |
Skörd | Druvorna till Tina Chardonnay Reserve skördades nattetid och kommer från noggrant utvalda vingårdar i södra Frankrike. |
Vinifikation | Under en del av jäsningen som skedde vid låg temperatur i rostfria ståltankar var vinet i kontakt med fransk ek. Jästfällningen var kvar så länge som möjligt för att uppnå den fräschör och krämighet som vinet har. |
Jordmån | Mager, mineralrik jord på sluttningarna och fetare lerjord på slätterna. |
Les Domaines Auriol är ett ungt och dynamiskt företag med säte i Lézignan- Corbières i Languedoc. Det ägs och drivs av Claude Vialade som efter många års arbete inom den sydfranska vinproduktionen bestämde sig för att starta eget 1995. Företaget har idag fyra egna vinslott, däribland Château Saint Auriol, men den huvudsakliga inriktningen är upphandling och export av viner från den egna regionen. Många av dessa är ekologiskt certifierade.
IGP Pays d’Oc är ett 200 km långt, officiellt geografiskt ursprung för vinodling i södra Frankrike som omfattar länen Pyrénées-Orientales, Aude, Hérault och Gard. Klimatet är starkt präglat av Medelhavets vindar och sol.
Mästerkocken Tina Nordströms har valt ut och skapat en serie matvänliga viner som matchar hennes bästa recept.
”Mat och dryck hänger ihop, får man till det rätt lyfter och hjälper dessa varann till ren och skär njutning. Jag älskar rustik och enkel mat och ville skapa viner att njuta av till en bit mat i goda vänners lag. Det ska inte vara för komplicerat men det måste vara gott!”
/Tina Nordström