Favoriten Weinert Cabernet Sauvignon är tillbaka, fredag 15 november lanseras årgång 2018 i det tillfälliga sortimentet. I år är vår allokering en aning mindre än vanligt då skörden var lite svagare detta år. Det finns 3700 flaskor tillgängliga i utvalda butiker och på webben.
Bodegas Weinert i Argentina har erhållit sitt världsrenommé genom ägaren och grundaren Bernardo Weinert. Han har själv rötter i Schweiz och är mycket influerad av vinmakning i Bordeaux. Vingården har kommit att företräda den europeiska vinodlartraditionen i Argentina. Ambitionen att enbart producera högkvalitativa viner har de hållit strikt ända sedan vinhusets första årgång 1977, och i vinvärlden har Bodegas Weinert blivit en ikon känd för sin klass och elegans. Idag är det dottern Iduna Weinert och vinmakare Hubert Weber som driver produktionen. Druvorna till Weinert Cabernet Sauvignon kommer från stockar som är mellan 30 och 60 år gamla. Så här gamla stockar producerar lite men mycket koncentrerad frukt och det är en förklaring till vinets komplexitet och höga kvalitet. Lång lagringstid, skickligt handlag, precision och lyhördhet för mognadsprocessen en annan. Lagringen sker i vinhusets underjordiska vinkällare på stora franska ekfat under minst tre år, därefter får vinet stabiliseras och utvecklas ytterligare tid på flaska. Weinert Cabernet Sauvignon 2018 är drickfärdigt nu, men går också bra att lagra vidare ytterligare några år.
Skriv ut Köp på SystembolagetDruvsort | 100% cabernet sauvignon |
Årgång | 2018 |
Alkoholhalt | 13,5 |
Storlek | 750 ml |
Förpackning |
Nyhet | 15 november 2024 |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Naturkork |
Sockerhalt | 0,3 g/100 ml |
Begränsat parti | 3700 flaskor |
Producent | Bodegas Weinert |
Smakbeskrivning | Doft av plommon, svarta vinbär, körsbär, ceder, mint, tobak, multna löv, nötter, läder och mineral. Smak av plommon, björnbär, torkad frukt, vanilj, ceder, örter och rostade nötter och kaffe. Tanninerna är tydliga men elegant integrerade i den mogna frukten vilket ger en behaglig munkänsla. Vinet har en genomgående fräschör och lång eftersmak. |
Passar till | Rätter av kött, grytor och stek av lamm eller vilt, ost. |
Lagringspotential | 5 år |
Argentinska Bodegas Weinert grundades 1975 då Bernardo Weinert, en brasiliansk affärsman med tyska rötter, köpte ett nergånget vineri i Lujan de Cuyo i Mendoza. Under ledning av vinmakaren Raúl de la Mota producerade vineriet den numera legendariska första årgången 1977. Weinert Malbec Estrella 1977 släpptes på nytt 20 år senare och blev då känt som ett av Sydamerikas bästa viner. Kännetecknet för vinerna från Bodega Weinert är att de får mogna på stora ekfat, från 2000 till 6000 liter. De får sedan mogna vidare på flaska innan de släpps till försäljning. De yngsta vinerna som släpps brukar vara runt 5 år men de släpper även små upplagor av äldre årgångar regelbundet.
Cuyo som ligger centralt i västra Argentina är dels en ort, dels ett större officiellt vindistrikt som omfattar odlingar i San Juan, San Luis, Mendoza och La Rioja. Området är landets största och viktigaste vindistrikt. Cuyo korsas av flera floder som fylls genom upptining av snö från Andernas bergstoppar vilka ger frodiga odlingar på de öppna vinfälten.